Solymosi Attila
Solymosi Attila receptje!

Szarvaspörkölt knédlivel

123 szint
120 perc
4
BEVÁSÁRLÓ LISTÁHOZ ADOMUGRÁS A BEVÁSÁRLÓ LISTÁHOZ
Hozzávalók:
pörkölt
  • 1 kg szarvas lapocka
  • 200 g vöröshagyma
  • 150 ml olaj
  • 150 ml vörösbor
  • 40 g paradicsompüré
  • 40 g áfonya dzsem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 db borókabogyó
  • 6 db szegfűbors
  • 2 ág rozmaring
  • 2 db babérlevél
  • 2 ág kakukkfű
  • 10 g fűszerpaprika
  • 500 ml alaplé
  • bors
knédli
  • 500 g liszt
  • 350 ml langyos víz
  • 11 g instant élesztő
  • 3 cl olaj
  • 50 g teavaj
  • 1 csok petrezselyemzöld
5.02 értékelés
Értékeld a receptet!
Értékeléshez be kell jelentkezned.
Szarvaspörkölt knédlivel
5.02 értékelés
Allergének: áttekitése
  • Glutént tartalmazó gabonafélék
  • Tej
  • Kén-dioxid
  • 1
    A húst megtisztítjuk, lehártyázzuk, nagyobb kockákra vágjuk és hideg vízben áztatjuk.
  • 2
    A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, majd a zsiradékon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, fűszerpaprikát és a húst. Folyamatos keverés mellet addig pároljuk míg a hús ki nem fehéredik. Fűszerezzük, sóval, borssal, kevés alaplével pároljuk.
  • 3
    A 0,5 liter alaplében és a vörösborban a fűszerekből (borókabogyó, szegfűbors, friss rozmaring, babérlevél, friss kakukkfű) fűszer kivonatot készítünk (Kb. 20 percig alacsony lángon főzzük), majd sűrű szűrővel átszűrjük a húsra.
  • 4
    Hozzáadjuk a paradicsompürét és az áfonya dzsemet. Fedő alatt pároljuk készre, de gyakran keverjük meg. Ha már majdnem megpuhult a hús, fedő nélkül főzzük tovább, addig míg sűrű szaftot kapunk. Ha szükséges, utánízesítjük.
  • 5
    A knédli elkészítéséhez egy keverőtálba szitáljuk a magas sikértartalmú lisztet, összekeverjük az instant élesztővel, hozzáadjuk a langyos vizet (kb 28°C), olajat és sót, majd alaposan összegyúrjuk. Addig dagasztjuk míg hólyagos nem lesz. Meleg helyen letakarva 30 percig, duplájára kelesztjük.
  • 6
    Újra átgyúrjuk és tovább kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán tetszés szerint 2-3 hosszúkás cipót formálunk belőle, és még 10 percet pihentetjük.
  • 7
    Előmelegített gőzölős sütőben 100°C fokon kb. 20 perc alatt gőzöljük. Akkor készült el, ha megnyomjuk és visszanyeri az eredeti formáját. (Ha nincs gőzölőnk, akkor tegyünk egy akkora lábasba vizet, amibe a grillezős mikró rácsa belefér, öntsünk annyi vizet hogy a rács kb. 2 ujjnyival magasabban legyen a víztől és erre tegyük a tésztát. Takarjuk le egy fedővel és alacsony lángon gőzöljük készre. Ez is kb. 20 perc.) 10 percet pihentetjük, majd szeletelhetjük.
  • 8
    A vajból serpenyőben "tisztított vajat" készítünk. (Alacsony hőfokon addig melegítjük míg a savó ki nem habzik. A habot leválasztjuk egy kis szűrővel, ez által egy tiszta vajzsírt kapunk. A "Ghee" Indiában gyakran használt alapanyag.) A "tisztított vajhoz" keverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, ezzel meglocsoljuk a knédlit.
  • T
    Vadhús helyett készíthetjük marhalapockából is.
Hozzászólások (0):
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Még nem írtak hozzászólást
Válogass mesterszakácsaink receptjei közül!
Találj rá kedvenc ízeidre mestereink konyhájában! Mestercukrászunk - Séfünk - Háziasszonyunk ételötleteiből meríts ihletet, nyűgözd le családod és barátaid! Bátor fűszer kombinációk vagy régi receptek titkai. Regisztrálj oldalunkra, előtted nem lesznek elrejtve!
irány a szakácsok receptjeihez
Bevásárlólista alkalmazás
Töltsd le alkalmazásunkat és könnyítsd meg mindennapjaid!
A jó tervezés biztos siker. Volt már olyan vásárlásod, ami után csalódottan szembesültél azzal, hogy "MÁR MEGINT ELFELEJTETTEM!..." Ne bajlódj a cetlikkel! Töltsd le BEVÁSÁRLÓLISTA alkalmazásunkat és soha többé nincs elfelejtett tétel! A telefonod mindig nálad van, módosítsd a listád bármikor! Ez lesz a háztartásod leghasznosabb alkalmazása.
Bevásárlólista AndroidBevásárlólista IOS