BEVÁSÁRLÓ LISTÁHOZ ADOM
Hozzávalók:
pörkölt
- 1 kg szarvas lapocka
- 200 g vöröshagyma
- 150 ml olaj
- 150 ml vörösbor
- 40 g paradicsompüré
- 40 g áfonya dzsem
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 db borókabogyó
- 6 db szegfűbors
- 2 ág rozmaring
- 2 db babérlevél
- 2 ág kakukkfű
- 10 g fűszerpaprika
- 500 ml alaplé
- só
- bors
knédli
- 500 g liszt
- 350 ml langyos víz
- 11 g instant élesztő
- só
- 3 cl olaj
- 50 g teavaj
- 1 csok petrezselyemzöld
Allergének:
áttekitése
- 1A húst megtisztítjuk, lehártyázzuk, nagyobb kockákra vágjuk és hideg vízben áztatjuk.
- 2A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, majd a zsiradékon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, fűszerpaprikát és a húst. Folyamatos keverés mellet addig pároljuk míg a hús ki nem fehéredik. Fűszerezzük, sóval, borssal, kevés alaplével pároljuk.
- 3A 0,5 liter alaplében és a vörösborban a fűszerekből (borókabogyó, szegfűbors, friss rozmaring, babérlevél, friss kakukkfű) fűszer kivonatot készítünk (Kb. 20 percig alacsony lángon főzzük), majd sűrű szűrővel átszűrjük a húsra.
- 4Hozzáadjuk a paradicsompürét és az áfonya dzsemet. Fedő alatt pároljuk készre, de gyakran keverjük meg. Ha már majdnem megpuhult a hús, fedő nélkül főzzük tovább, addig míg sűrű szaftot kapunk. Ha szükséges, utánízesítjük.
- 5A knédli elkészítéséhez egy keverőtálba szitáljuk a magas sikértartalmú lisztet, összekeverjük az instant élesztővel, hozzáadjuk a langyos vizet (kb 28°C), olajat és sót, majd alaposan összegyúrjuk. Addig dagasztjuk míg hólyagos nem lesz. Meleg helyen letakarva 30 percig, duplájára kelesztjük.
- 6Újra átgyúrjuk és tovább kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán tetszés szerint 2-3 hosszúkás cipót formálunk belőle, és még 10 percet pihentetjük.
- 7Előmelegített gőzölős sütőben 100°C fokon kb. 20 perc alatt gőzöljük. Akkor készült el, ha megnyomjuk és visszanyeri az eredeti formáját. (Ha nincs gőzölőnk, akkor tegyünk egy akkora lábasba vizet, amibe a grillezős mikró rácsa belefér, öntsünk annyi vizet hogy a rács kb. 2 ujjnyival magasabban legyen a víztől és erre tegyük a tésztát. Takarjuk le egy fedővel és alacsony lángon gőzöljük készre. Ez is kb. 20 perc.) 10 percet pihentetjük, majd szeletelhetjük.
- 8A vajból serpenyőben "tisztított vajat" készítünk. (Alacsony hőfokon addig melegítjük míg a savó ki nem habzik. A habot leválasztjuk egy kis szűrővel, ez által egy tiszta vajzsírt kapunk. A "Ghee" Indiában gyakran használt alapanyag.) A "tisztított vajhoz" keverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, ezzel meglocsoljuk a knédlit.
- TVadhús helyett készíthetjük marhalapockából is.
Hozzászólások (0):
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Még nem írtak hozzászólást