BEVÁSÁRLÓ LISTÁHOZ ADOM
Hozzávalók:
oldalas
- 1.4 kg sertés oldalas
- 15 g sertés fűszersó
- 20 g méz
- 3 cl szójaszósz
- 100 g sertészsír
- 200 g alma
- 200 g vöröshagyma
- 30 g fokhagyma
- 100 g sárgarépa
- 4 szál rozmaring
- só
- őrölt fekete bors
karamellizált szilva
- 320 g szilva magozva
- 60 g kristálycukor
- 60 g teavaj
- 5 cl vörösbor
- 2 cl vörösborecet
- 1 szál rozmaring
- só
- őrölt fekete bors
burgonyapüré
- 1.2 kg burgonya
- 250 g teavaj
- 2 dl tej
- só
- szerecsendió
Allergének:
áttekitése
- 1A sertészsírt olvadásig melegítjük, összekeverjük a mézzel, a sertés fűszersóval és szójaszósszal. Egy nagyobb tálban a formázott oldalast jól bedörzsöljük az elkészített páccal. Ha van lehetőségünk, sütés előtt pihentessük 1-2 órát.
- 2Sárgarépát megtisztítjuk, a többi hozzávalót alaposan megmossuk. Az almát és vöröshagymát négyfelé vágjuk, a fokhagymát megroppantjuk.
- 3Sütőzacskóba tesszük a bepácolt oldalast a többi hozzávalóval és ízlés szerint fűszerezzük sóval és frissen őrölt fekete borssal. 130°C-os előmelegített sütőben kb. 2 óra alatt puhára sütjük. Ez függ a hús vastagságától is. (Akkor jó a hús ha a bordacsontokat majd könnyen ki tudjuk húzni.) A megsült oldalast hagyjuk a bontatlan sütőzacskóban kihűlni, így még ízletesebb lesz. FONTOS! Majd ne felejtsünk tálalás előtt 210°C-on rápirítani, ezzel kialakítunk a hús felületén egy ropogós kérget.
- 4Míg sül a hús, készítsük el a karamellizált szilvát: A cukrot tapadásmentes serpenyőben karamellizáljuk. (Ne túl sötétre, mert keserű lesz!) Hozzátesszük a vajat, és megvárjuk hogy habosodjon (jöjjön ki a vajból a savó), ekkor adjuk hozzá a szilvát, süssük tovább, majd legvégül a vörösbort és a borecetet keverjük el benne. Ne süssük sokáig! Maradjon a szilva roppanós. A rozmaringot vágjuk apróra és ízlés szerinti mennyiséget tegyünk hozzá. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük.
- 5A körethez készítsük elő a megtisztított, kockára vágott burgonyát. Sós vízben főzzük puhára, ha kész, szűrőkanállal szedjük egy keverőtálba. A tejet felfőzzük és langyosra hűtjük.
- 6Készítsünk "tisztított vajat" (Ghee): A vajat kis lángon hosszú hevítéssel hőkezeljük. A lassú forralás hatására a vajban lévő víz távozik, a tejfehérje és a tejcukor kiválik, így az könnyedén eltávolítható lesz egy kanállal vagy kis szűrővel. Az így keletkezett átlátszó, aranyszínű, tiszta zsiradékot merjük le az edényben maradt kicsapódásról. Ez az összetevő különleges ízt ad a köretünknek, egyben krémesebbé is teszi a burgonyapürét.
- 7A "tisztított vajat" öntsük a keverőtálban várakozó főtt burgonyára és langyos tejre, kézi mixerrel keverjük krémesre és ízlés szerint ízesítsük sóval, szerecsendióval.
- TA karamellizált szilva elkészíthető fagyasztott szilvából is, az év bármely szakában. Ha a szilva frisseségét szeretnénk visszaadni, sütés előtt ne olvasszuk ki a gyümölcsöt, a felesleges - fagyasztásból származó - nedvességet öntsük le a karamellizálás befejeztével!
Hozzászólások (1):
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
CsabX
2020.12.29. 00:18
Szuper recept! Minden részlete különleges és finom! Mi még a sütőzacskóban fűszerezésre használt hozzávalókból is készítettünk egy mártást botmixerrel.