Sütőtök

Sütőtök

2020. november 26.

A hideg téli napok közeledtével az egyik legkedveltebb csemege a sült tök. Sok cukrot, vitaminokat, fehérjét és rostokat tartalmaz, a burgonyáéhoz hasonló szénhidráttartalommal.

A sütőtök őshazája Közép és Dél-Amerika trópusi vidéke. Kedvező élettani hatásait már az inkák, az aztékok és maják is ismerték. Amerika felfedezése után gyorsan elterjedt és közkedveltté vált Európában is. A XVI. században került a magyar konyhákba, illetve egyes fajtákat gyors növekedésük miatt takarmánynövényként használták fel. Ez a kettős szerepe napjainkban sem változott.

Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök gazdag ásványi anyag és vitaminforrás: vas, réz, foszfor, kalcium, cink, mangán, C-vitamin, A, B1, B2, B6 vitaminok tartalmának köszönhetően egészségmegőrző és gyógyító hatással bír.

Általában sütve szokták fogyasztani, enyhén édeskés íze miatt sok fűszerrel kombinálható. Mézzel javíthatunk ízintenzitásán, de egyes fajták – mint a Hokkaido is – stabilan adják a tőlük elvárt édeskés-gesztenyés ízélményt.

Hazánkban kedvelt sütőtökfajták:

Sajnos a boltokba sok olyan tök érkezik, ami ízeiben nem hozza azt a várt minőséget, amit fogyasztáskor érezni kellene. A „takarmánytök”-höz hasonló „élmény” több fogyasztó kedvét elveheti a sokrétű felhasználási lehetőségtől.

Ennek megváltoztatására szerencsére vannak kezdeményezések Magyarországon is, ennek éllovasa Filep László nevéhez fűződik, aki a sütőtök termesztés és népszerűsítés elkötelezett művelője és támogatója hazánkban. Napjainkban már 8 hektárnyi, nagydobos határában lévő területet művelve igyekszik kiváló minőségű terméket előállítani. Konyhakész, kiváló termékeiket az év minden szakában értékesítik, akár weboldalukon keresztül, az ország bármely pontjára.

Sokféle fűszer van, amit bátran kombinálhatunk a sütőtökkel, ezek a teljesség igénye nélkül a: szerecsendió, gyömbér, kakukkfű, rozmaring, csillagánizs, curry, fahéj.

Magja pörkölve fantasztikus ízű és egészséges rágcsálnivaló, a tökmagolajat pedig főként salátákba használhatjuk.

Nagy előnye a hosszú tárolhatósága, fagymentes, hűvös helyen akár tavaszig eltartható.

Ritka az a zöldségféle, mint a sütőtök, amely három olyan fontos jellemzőt egyesít, mint a finom íz, egészségesség és elérhető ár.

Nem véletlen, hogy a sütőtököt az Antarktisz kivételével minden földrészen termelik és szívesen fogyasztják.

Az óriástökök versenye:

A fenti ízélmény mellett van egy másik ága a töktermesztésnek, ahol is a méret a lényeg. Az Óriástökök termesztése és versenyeztetése a világ számos pontján izgalmas és látványos szórakozás a termesztőknek és érdeklődőknek egyaránt.

Ennek az ágazatnak a hazai éllovasa a gárdonyi hobbikertész Keszler László, aki a versenyek szervezése mellett évek óta gondozza kertjében az ÓRIÁSOKAT. Elmondása szerint az óriástök termesztés nem olcsó hobbi, átlagosan a „kis kedvencek” neveléséhez kilónként nagyjából ezer forint szükséges. Ebben többek között benne van akár hat köbméter jó minőségű marhatrágya, betegségek elleni gyógyszerek, speciális tartályok és az idő is, amit a termesztők erre fordítanak. Ez az akár 300 ezer forint óriástökönként elenyésző összeg ahhoz képest, hogy egy-egy igazán minőségi óriástök magjáért akár félmillió forintot is elkérhetnek. 2017-ben megesett, hogy egy darab magért 1250 fontot (mai árfolyamon kb. 500 ezer forint - a szerk.) fizettek ki Angliában.

Óriástök Mérő Verseny 2020.:

Az idei év októberében az ÓRIÁSOK megmérettetése Martonvásáron került megrendezésre a Brunszvik kastély parkjában.

A versenyre tizenegy tököt neveztek be, termesztőik az ország különböző pontjaiból érkeztek a csereháti Baktakéktől a Somogy megyei Sántosig. A versenyzők többsége Fejér megyei volt, mint a Gárdonyból érkező főszervező Keszler László, az ötszörös magyar tökkirály is. Ő ezúttal nézőcsalogató, kiállítási darabbal érkezett, a megmérettetéstől a fair play szabályai és versenyszellem tisztelete miatt távol maradt.
Az első és második helyen izgalmassá vált a mérlegelés, ugyanis Brindzár Zsolt alsógagyi kertjében növekedett „Törpillája” - a verseny 304,2 kg-os győztese - csak 3 kilogrammal előzte meg riválisát a „Melcsi” névre keresztelt 301,2 kg-os, tápiószentmártoni földből származó, Kókai Tibor által nevelgetett óriást. A harmadik helyen a tökös lapcsánkájáról és tökös-mákos réteséről híres nagydobosi Filep László „Dönci” nevű óriása végzett 248,2 kg-mal.

kép forrása: facebook

Ezeknél is nagyobb óriásokkal találkozhattak azok, akik ellátogattak a németországi Ludwigsburgban megrendezett tökversenyre – írja a DeutscheWelle – ahol is a bajor Michael Asam nyerte meg az idei megmérettetést a 720,5 kg-ot nyomó sütőtökével. kép forrás: Christoph Schmidt/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

A második helyezett tök 702,5, a harmadik 617,5 kilós volt a mérlegelésen. Ezeken a versenyeken csak a benevezett zöldségek súlyát mérik össze, egyéb adatok a győzelmet nem befolyásolják. A versenyre minden évben az Atlantic giant nevű óriástök fajtával lehet nevezni, amelynek a növekedési ideje megegyezik a hagyományos sütőtökkel, de annál sokkal nagyobbra nő meg a többletgondoskodással. A német verseny rekordját a szintén bajor Mario Weishäupl tartja egy 916,5 kilós példánnyal, a világrekordot pedig a belga Mathis Willemijns, 1191,5 kilós óriástökével.

A Telekonyha séfjei az alábbi finomságokat készítették el nektek a 3 kedvenc fajtából:

Solymosi Attila: SÜTŐTÖK KRÉMLEVES SÜLT LIBAMÁJJAL >>>