BorBisztro a la Mád / Kardos Szőlőbirtok pincészet

BorBisztro a la Mád / Kardos Szőlőbirtok pincészet

2022. október 22.

"Kitartó munkánk eredményeképpen már nemzetközi üzletekbe is sikerült a világ legkiválóbb borai mellé felkerülnie a Kardos Szőlőbirtok márkanévnek, Magyarországról a Vatikánon át, Brazíliáig."

Mád Tokaj hegyalja egyik legpatinánsabb települése. A zempléni hegyek ölelésében, a történelmi tokaji borvidék központi részén terül el, a térség leghíresebb dűlői itt találhatók. Tokaj-Hegyalja 5500 hektár szőlőültetvényéből 1200 hektár itt, a mádi határban található. Mád az 1250-es évek után egyre nagyobb szerepet kapott a térségben, az 1900-as évek elején 5200 lakosa volt. Napjainkban közel 2300 lakosa van a településnek. Az itt élő emberek nagy része szőlészettel-borászattal és a gasztronómiával kapcsolatos tevékenységekkel tölti mindennapjait.

Így van ezzel Kardos Gábor borász is, akivel mádi BorBisztrójában beszélgettünk:

  •           A Kardos Szőlőbirtok pincészet mióta van jelen a Tokaji borvidéken?

-        Családunk történetét több mint két évszázadra visszamenően tudjuk visszakövetni Mádon. A mádi szőlő és bor generációk számára biztosította a megélhetést. A modern értelemben vett családi borászat alapjait édesapám, idősebb Kardos Gábor fektette le 1989-ben.
A 2000-es évek közepétől fokozatosan egyre több teret kaptam a kis családi pincénk életének irányításában. A szigorúbb terméskorlátozás, többszöri fürtválogatás, szelektíven végzett többszöri szüret alkalmazásával igyekszünk a rendkívül jó területi adottságainkat optimálisan kihasználni. A közösen végzett munka eredményeként 2008-ban alapítottuk meg a Kardos és Fia Szőlőbirtok Kft-t.

2021. óta pedig borászatunkat a gasztronómiával még szorosabb kapcsolatba hoztuk, mikor is megnyitottuk BorBistrónkat Mádon.

 

-         

  •       Milyen típusú borokból válogathatnak a Bisztróba látogató vendégek, illetve hol találkozhatunk még a Kardos Szőlőbirtok Pincészet boraival?

 

-        Szőlőültetvényeink kiváló alapot adnak ahhoz, hogy egyedi jellegű, különleges illat – és ízvilágú, un. „terroir” borokat alkossunk, amire egyre nagyobb piaci igény van. Célunk elsősorban karakteres, száraz fehérborok és késői szüretelésű desszertborok készítése. Aszúbort kizárólag kitűnő évjáratokban, limitált mennyiségben készítünk.

Büszkék vagyunk arra, hogy napjainkban boraink már megtalálhatóak neves éttermekben, borbárokban egyaránt. Az ország különböző pontjain megrendezésre kerülő borfesztiválokon megjelenünk standunkkal, és kitartó munkánk eredményeképpen már nemzetközi üzletekbe is sikerült a világ legkiválóbb borai mellé felkerülnie a Kardos Szőlőbirtok márkanévnek, Magyarországról a Vatikánon át, Brazíliáig.

Pár éve online is értékesítünk a www.kardos-tokaj.com webáruházunkból.