
BorBisztro a la Mád / Kardos Szőlőbirtok pincészet
"Kitartó munkánk eredményeképpen már nemzetközi üzletekbe is sikerült a világ legkiválóbb borai mellé felkerülnie a Kardos Szőlőbirtok márkanévnek, Magyarországról a Vatikánon át, Brazíliáig."
Mád Tokaj hegyalja egyik
legpatinánsabb települése. A zempléni hegyek ölelésében, a történelmi tokaji
borvidék központi részén terül el, a térség leghíresebb dűlői itt találhatók. Tokaj-Hegyalja
5500 hektár szőlőültetvényéből 1200 hektár itt, a mádi határban található. Mád
az 1250-es évek után egyre nagyobb szerepet kapott a térségben, az 1900-as évek
elején 5200 lakosa volt. Napjainkban közel 2300 lakosa van a településnek. Az
itt élő emberek nagy része szőlészettel-borászattal és a gasztronómiával
kapcsolatos tevékenységekkel tölti mindennapjait.
Így van ezzel Kardos Gábor borász is, akivel mádi
BorBisztrójában beszélgettünk:
- A Kardos Szőlőbirtok pincészet mióta van jelen a Tokaji borvidéken?
- Családunk
történetét több mint két évszázadra visszamenően tudjuk visszakövetni Mádon. A mádi szőlő és bor
generációk számára biztosította a megélhetést. A modern értelemben vett családi
borászat alapjait édesapám, idősebb Kardos Gábor fektette le 1989-ben.
A 2000-es évek közepétől fokozatosan egyre több teret kaptam a kis családi
pincénk életének irányításában. A szigorúbb terméskorlátozás, többszöri
fürtválogatás, szelektíven végzett többszöri szüret alkalmazásával igyekszünk a
rendkívül jó területi adottságainkat optimálisan kihasználni. A közösen végzett
munka eredményeként 2008-ban alapítottuk meg a Kardos és Fia Szőlőbirtok Kft-t.
2021. óta pedig borászatunkat a gasztronómiával még szorosabb kapcsolatba hoztuk, mikor is megnyitottuk BorBistrónkat Mádon.
-
- Milyen típusú borokból válogathatnak a Bisztróba
látogató vendégek, illetve hol találkozhatunk még a Kardos Szőlőbirtok Pincészet boraival?
- Szőlőültetvényeink
kiváló alapot adnak ahhoz, hogy egyedi jellegű, különleges illat – és ízvilágú,
un. „terroir” borokat alkossunk, amire egyre nagyobb piaci igény van. Célunk
elsősorban karakteres, száraz fehérborok és késői szüretelésű desszertborok
készítése. Aszúbort kizárólag kitűnő évjáratokban, limitált mennyiségben
készítünk.
Büszkék
vagyunk arra, hogy napjainkban boraink már megtalálhatóak neves éttermekben,
borbárokban egyaránt. Az ország különböző pontjain megrendezésre kerülő borfesztiválokon
megjelenünk standunkkal, és kitartó munkánk eredményeképpen már nemzetközi
üzletekbe is sikerült a világ legkiválóbb borai mellé felkerülnie a Kardos Szőlőbirtok márkanévnek, Magyarországról a Vatikánon át, Brazíliáig.
Pár éve online is értékesítünk a www.kardos-tokaj.com webáruházunkból.
- Az étteremről is nagyon jókat hallok, az egyetlen negatívum talán amivel egy közösségi oldalon találkoztam, hogy a sok visszatérő vendég miatt nehéz asztalt foglalni nálatok. Mi a titkotok?
Nincs titok. A vendéglátásban is – csak úgy, mint
a bor készítésben - a kiválóságra törekszünk. Nálunk a vendég a legfontosabb és
elégedettsége a legfőbb célunk.
Solymosi Attila
séf, a legmagasabb szintű minőségű alapanyagokból készíti ételeit. Katával már
évek óta együtt dolgoznak a konyhában. Amikor csak tehetik a Bisztro
mögött kialakított konyhakertből - a vendég ételrendelését követően - saját
kezűleg szedik le a legkiválóbb és legfrissebb alapanyagokat, amikből percekkel
később már tálalják is az elkészített finomságokat.
Attila és Kata az év folyamán többször változtatják az A’la carte ajánlatukat az idény zöldség-gyümölcs terméséhez igazítva.
Sokszor
előfordul, hogy a vendégekkel beszélgetésbe elegyednek, ez által még közvetlenebb
visszajelzéseket kapnak az ételekről, ez a fajta vendéglátás egy nagyobb
étteremben kivitelezhetetlen a személyzeti hierarchia és a nagy távolságok
miatt, viszont nálunk a családias hangulat ezért is garantált. Feleségem mellett
– ha időm engedi - én is sokszor kiszolgálom a vendégeket és ételrendeléseikhez
a legjobb borpárosítást ajánlom pincészetünkből.
Egyébként
Attila sok receptje megtalálható a telekonyha.hu weboldalon, tehát ebben sincs
titok.
A „Kardos
BorBisztró”-ban a személyzet a tudása mellett, a szívét lelkét is beleteszi a
vendéglátásba. Sok munka volt abban, hogy eddig eljussunk, de nagyszerű érzés
azzal szembesülni, hogy megérte.
Látogassatok el hozzánk!
címünk:
Mád, Kossuth Lajos u. 19 - 21.
online bor rendelés: www.kardos-tokaj.com
Fogadjátok szeretettel Solymosi Attila receptjét:
>>> BŐRÉN SÜLT SÜLLŐ, ZSÁLYÁS ZÖLDSÉGMETÉLT, SÜLT BÉBI CUKKINI >>>
Solymosi Attila további fantasztikus receptjeit megtalálod itt: https://telekonyha.hu/sef-receptjei/60/solymosi-attila