Az ellentmondások fája az alma

Az ellentmondások fája az alma

2020. október 27.

Az emberiség, egyben földünk legrégebbi és az egyik legszélesebb körben elterjedt gyümölcse, ami hosszú évezredeken át a jó és a rossz szimbólumává is vált.

   A legtöbbet fogyasztott gyümölcs a mérsékelt övben, melyet az újkőkortól nemesítettek. A hozzá kapcsolt jelentéstartalom lehet pozitív: a szerelem, vitalitás, termékenység; másrészt akár negatív: a halálhoz vezető csábítás és az emberi esendőséget is jelképezheti.

   A Biblia teremtéstörténetében az alma a jó és a rossz tudás fájának gyümölcse az édenkertben – ami vélhetőleg gránátalma volt – az embernek Istennel való szembefordulásának jelképe. Az Úr tilalma ellenére a kígyó (a gonosz) kísértésére Éva ráveszi Ádámot, hogy egyenek a tiltott fa gyümölcséből. Ez az első emberi engedetlenség vezet a halhatatlanság elvesztéséhez, és innen kezdve jelenik meg az eredendően jónak teremtett világban az emberi szenvedés. A halandóságot szimbolizáló bélyeg Ádámon, a torkán akadt csutka.

Nehéz lenne röviden felsorolni az almához kötődő történeteket, legendákat, meséket és népi hiedelmeket, mégis összegyűjtöttünk párat a teljesség igénye nélkül:

  • Az alma győzelmi szimbólummá is vált a Hellászban, amiért Afrodité - szerelme kifejezéseként - Párisznak, Trója hercegének adja az almát.
  • Az egyik legismertebb almához kapcsolódó legenda a svájci Tell Vilmos nevéhez fűződik. A mesteríjász lélegzetelállító mutatványa volt, hogy a fia fejére helyezett almát 100 méter távolságból hasította ketté nyílvesszőjével, így menekítve meg magukat a börtöntől. A történet a hősiesség és az igazságosság jelképévé is vált.
  • Newton fáról leeső almája - ami a gravitációelmélet felfedezéséhez vezette a fizikust - a hirtelen felismerések jelképe.
  • Az Apple logó is, amint a nevéből is látszik az almából alakult. A kiharapott alma az édenkerti tudás fájának szimbólumaként is értelmezett.