A sokszínű szilva

A sokszínű szilva

2020. október 10.

A rendszeres szilva fogyasztók esküsznek a „gondűző” hatására, és itt még nem is beszéltünk arról, hogy egyes szilva fajtákból készült pálinka a legkedveltebb „étvágygerjesztő” Magyarországon.

A szilva a rózsafélék családjába tartozik, hazánkban is nagyon sokféle formában terem, hiszen a szakirodalom közel 2000 fajtát különböztet meg egymástól. Magyarországon július közepétől, október végéig is találhatunk a piacokon friss terméseket, szerencsésebbek saját fájukról szedegethetik.

Mint minden más gyümölcs, a szilva is nyersen tartalmazza a legtöbb ásványi anyagot és vitamint, édes-savanykás íze mellett nem is gondolnánk, hogy milyen kevés cukrot tartalmaz, ami miatt sok diéta nélkülözhetetlen kiegészítője lehet. Nagy mennyiségben tartalmaz A, mindenféle B, C és K- vitamint, béta karotinban is gazdag. Ásványi anyagok és nyomelemek közül pedig kiemelkedő a magnézium, kálium, kálcium, foszfor, cink és fluorid tartalma.

A fáradtság és levertség elűzésében kiemelkedő magnézium és B- vitamin tartalma támogatja szervezetünket, ennek köszönhetően kiváló stresszoldó, depresszióűző hatása van.

A rendszeres szilva fogyasztók esküsznek a „gondűző” hatására, és itt még nem is beszéltünk arról, hogy egyes szilva fajtákból készült pálinka a legkedveltebb „étvágygerjesztő” Magyarországon.

Az ételek vonatkozásában is igen sokszínű szilvából készíthetünk levest, gyümölcssalátákat, aszalt formájában tölthetjük vele a húsokat, készíthetünk desszerteket és sütemények töltelékének is kiváló és ízletes alapanyaga lehet.

Azért, hogy az év minden napján tudjuk élvezni a szilva ízét és jótékony hatását, most kell gondoskodnunk a tartósításáról. A frissen leszedett gyümölcsöket a következő formákban dolgozhatjuk fel a konyhában:

  • alaposan megmosva és kimagozva, egyszerűen lefagyaszthatjuk
  • aszalhatjuk
  • befőttet készíthetünk belőle
  • szilvalekvárt is főzhetünk belőle

 

A Telekonyha Séfjei szívesen használják a szilvát a konyhában:

 

Háziasszonyunk, Mályer Szilvia egy klasszikus Szilvásgombócot készített:Séfünk, Solymosi Attila egy ízletes sült oldalas mellé készített karamellizált szilvát amihez egy krémes burgonypürét javasol: