Vásárolj kedvezményesen! Készítsd el és oszd meg kedvenc receptjeid! Csatlakozz most! Már tag vagy? Jelentkezz be!
 

Aranygaluska 3




Feltöltötte: ,






Elkészítési idő:

perc
Mennyi adag:

4 fő
Árkategória:

olcsó
Elkészítési nehézség:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
-
- 4 dl tej
- 1 db tojás sárgája
- 2 dkg élesztő
- 15 dkg vaj
- 8 dkg dió
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos tejjel megfuttatjuk, s hozzáadjuk az ugyancsak meglangyosított liszthez. A többi tejbe belekeverünk 5 dkg cukrot, beletesszük a tojás sárgáját, csipetnyi sót és a reszelt citromhéjat. Összekeverjük a liszttel, s az egészből középkemény tésztát gyúrunk úgy, hogy közben fokozatosan hozzáadunk és hozzádolgozunk 5 dkg langyosra olvasztott vajat. Amikor a tészta hólyagosodni kezd és elválik az edény falától, a tetejét meghintjük liszttel, konyharuhával letakarjuk és kellemesen meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohár szájával félholdakat szaggatunk belőle. Egy magas falú tűzálló edényt vagy zománcozott tepsit kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, s úgy rakjuk le benne a tésztát, hogy minden darabot előzőleg olvasztott vajba mártunk. Amikor egy sort leraktunk, bőségesen megszórjuk cukorral elkevert darált dióval, s így folytatjuk a rétegezést, amíg a tészta tart. A felső réteg tészta legyen. Még egy jó fél órát langyos helyen tovább kelesztjük, majd a tetejét olvasztott vajjal megkenve, nem előmelegített sütőben, hogy a közepe is jól átsüljön, kb. 30-35 perc alatt, lassan megsütjük. Tálalásnál borhabot vagy vaníliaöntetet adunk hozzá.
Főzz olcsón
Paprikás-mustáros pác
Keverd össze a hozzávalókat, majd ezt kend rá a húsra, és hagyd egy kicsit állni, mielőtt kisütöd...
Mézes-narancsos marinád
Robotgéppel is felapríthatod a hagymát. A sütés előtt 3-4 órával kend be vele a hússzeleteket, nagyjából 4 adagnyihoz elegendő mennyiség...
Tejes-zöldséges rizsleves
Vékony rántást készítünk, vagyis kevés olajat forrósítunk elkeverjük benne a lisztet, majd a tűzről levéve kevés pirospaprikát adunk hozzá és v...
Copyright © 2012 - 2017 Telekonyha.hu | Használati feltételek | Általános Üzleti Feltételek | Ajánlott böngésző: Firefox 3.5+