Vásárolj kedvezményesen! Készítsd el és oszd meg kedvenc receptjeid! Csatlakozz most! Már tag vagy? Jelentkezz be!
 
Ezen a felületen a teljesség igénye nélkül szeretnénk bemutatni pár kedvelt italunk élettani hatását a szervezetünkre, a következő sorrendben:

1.) Teák
Az alkoholos italok káros és jótékony hatásai
2.) Borok
3.) Sörök
4.) Tömény italok, Pálinka


1.) Teák

A tea az egyik legnépszerűbb ital a világon.

Jó néhány tanulmány  bebizonyította, hogy a teákban lévő antioxidánsok pozitív hatást gyakorolnak az emberi szervezetre.  Egyes kutatási eredmények szerint napi 4-6 pohár tea fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Természetesen ez függ a tea fajtájától, minőségétől és, hogy hogyan készítjük el. De írnak még a tea koleszterincsökkentő, szívbetegség megelőző tulajdonságáról is. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a különböző teafajták más és más egészségügyi jelentőséggel bírnak.

A teák pozitív élettani hatása elsősorban akkor tud érvényesülni, ha önmagában, ízesítés nélkül fogyasztjuk őket, szem előtt tartva a különböző teafajták elkészítési szabályait. 

Egy csésze jó tea mindenkinek megadja amire szüksége van. Kinek a relaxáció, kinek a felfrissülés, kinek a gyógyulás, de mindenre van ideális teás választás, éljünk hát vele!

Hogyan készítsd el a teát?

 A tea akkor tudja leginkább kifejteni jótékony hatását, ha helyesen készítjük el. Íme, néhány fontos alapelv:

-  A teát tartsuk légmentesen lezárva.

- A leforrázott tea ne kerüljön fémmel érintkezésbe, hanem üveggel vagy porcelánnal.

- A felforrt vizet öntsük a teára (és soha ne fordítva). A felöntési víz hőfoka függ a tea fajtájától!

 - Két deciliter vízhez egy lapos kávéskanálnyi tea szükséges, erősebb teához több.

Az optimális víz hőmérséklete fajtánként:

fekete teát 1oo°C vízzel

fehér teát 70-80°C vízzel

oolong teát 9o-95°C vízzel

zöld teát 7o-80°C vízzel

rooibos teát, honeybush teát 100°C vízzel

japán zöld teákat (65-75°C) vízzel készítjük.

 

Felforralás után a főzőedényt a tűzről levéve hagyjuk lehűlni, a víz

2-3 percen belül 9o-95°C-ra,

5-7 perc múlva 8o-85°C-ra,

1o perc múlva 65-7o°C-ra hűl le.

- A víznek nem szabad soká forrni, mert a víz szénsava elszáll és a tea illata, és zamata nem tud kifejlődni.

- Ha a teát leforrázzuk, akkor jutunk el a következő meghatározó lépéshez az áztatási időhöz.Áztatási idők teafajtánként nagy általánosságban:

Fekete teák: 3-5 perc

Fehér teák: 1-3 perc

Oolong teák: 2-3 perc

Zöld teák: 1-3 perc

Rooibos, Honeybush teák: 4-6 perc

Mate tea: 5-10 perc

Gyógyteák: 5-10 perc

Gyümölcsteák: 10 perc

Érdemes még kiemelni a megfelelő teaszűrő fontosságát. Ha csak pár másodperc alatt leszűrjük a teafüvet a teáról, akkor szinte bármi megengedett. Viszont, ha szűrővel együtt szeretnénk áztatni a füveket, akkor NE használjunk fém, vagy műanyag szűrőket, mert az ezekből kioldódó anyagok károsíthatják a tea jótékony hatását. Válasszunk inkább bambusz-, vagy 100%-os pamutszűrőt.


Az alkoholos italok káros és jótékony hatásai

"Az alkoholnak kis dózisban kedvező hatásai vannak a szervezetünkre" - hangzik el sokszor. De mennyi az a „kis dózis"?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint (a huszadik életévüket betöltött felnőttek részére) az elfogadható alkoholfogyasztás napi mennyiségének felső határa maximum negyven gramm tiszta szesz: a statisztikák szerint az említett mennyiség rendszeres napi fogyasztása 25 év múltán sem okoz alkoholos májkárosodást (40 gramm alkoholt tartalmaz 1 dl whisky, 4 dl bor, kb. 1,5 üveg sör). Ez az érték a felső határ, vagyis nem arról van szó, hogy ennyi lenne a feltétlenül ajánlott, hanem arról, hogy ez még nem hat károsan.

Egészséges, megfelelően táplálkozó férfiaknál a mérsékelt ivás mennyisége napi 30 gramm, nőknél pedig napi 20 gramm fogyasztást jelent.

Ez heti fogyasztásban is kifejezhető: a férfiaknak heti 21 "italegység" (kb. 210 g alkohol), nőknek heti 14 "italegység" (kb. 140 g alkohol) a megengedhető fogyasztás. Célszerű hetente két teljesen alkoholmentes napot tartani, ebben az esetben az előbb említett értékek férfiaknál 150, nőknél pedig 80 grammra csökkennek.

Ha megvizsgáljuk választott italunkat, könnyen kiszámolható, hány g alkoholt ittunk meg. Annyi g alkoholt tartalmaz 1 dl ital, ahány százalékos alkoholtartalommal bír. Ebből következik, hogy pl. - az egyes források szerint nők részére ajánlott - 15-20 g alkoholt tartalmaz 2 dl bor vagy 1 pohár sör vagy 3-5 cl tömény ital.

 

2.) Borok

Alapanyag: szőlő. Más gyümölcsökből is lehetségeshasonló eljárással bort készítése, de ez kevéssé elterjedt.

Alkoholtartalom: 10-15 %


 

A bor mérsékelt alkohol tartalom mellett, szőlő eredetéből adódóan értékes polifenolokat tartalmaz. A polifenolok antioxidáns anyagok. Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében, mivel lekötik a szervezetben jelen lévő káros hatású szabad gyököket, amelyek testünkben természetes úton keletkeznek a biokémiai folyamatok során. A mérsékelt borfogyasztás növeli a „jó" koleszterin
(HDL koleszterin) szintet, és gátolja a vérrögök kialakulását.

Polifenol tartalmának jótékony hatását tudományos vizsgálatok eredményei is alátámasztják. Azoknak az embereknek, akik naponta 1,5-3 dl száraz vörösbort isznak, körülbelül 50 százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, és átlagosan 10-12 évvel hosszabb ideig élnek, mint akik egyáltalán nem isznak vörösbort. A vörösborok polifenol tartalma jóval magasabb, mint a fehér boroké.

 

3.) Sörök

Alapanyag: valamilyen gabonaféle, az esetek többségében árpa, de létezik búzasör és kukoricasör is.

Alkoholtartalom: 3-12 %, átlagosan 5-6 %.

A sört már az ókorban szívesen fogyasztották az emberek. Ők azonban nemcsak élvezeték és mámorító hatása miatt itták, hanem felismerték gyógyító erejét is. Többféle betegség kúrálására használták, lábadozókat állítottak talpra segítségével. Hippokratész és Paracelsus a sört gyógyszerként alkalmazták.

Sokak számára ismert, hogy a sör nyugtató, stressz-oldó hatású, hogy könnyen emészthető szénhidrátjai, fehérjéi révén nevezik "folyékony kenyér"-nek, valamint hogy a hajat fényessé varázsolja, a bőrt regenerálja, csodát tesz a szobanövényekkel.

Vannak azonban kevéssé közismert, igen kedvező élettani hatásai, amelyeket az alkohol, a sör antioxidánsai és gyökfogói, vitaminjai és ásványi anyagai idéznek elő.

A szeszesitalok közül a sör tartalmazza a legkevesebb alkoholt.

Antioxidáns hatásúak a komlóból származó xantohumol (az LDL koleszterint védi az oxidációtól), és a humulonok, valamint a lupulonok (szabad gyököket kötnek le). A sörben lévő fenolsavak antikarcinogén hatásúak (gátolják a rákkeltő vegyületek DNS-károsító hatását). A komlópolifenolok, a humulon és a lupulon gátolják a sörben a kórokozó baktériumok szaporodását.

Természetesen nem szabad a sörökben lévő oldott anyagok táplálkozás-élettani jelentőségét túlbecsülni sem, a szervezet egészséges működéséhez szükséges antioxidáns anyagokat elsősorban zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával érdemes biztosítani.

 

4.) Tömény italok

Alapanyag: bármilyen erjedésre alkalmas cukortartalmú növény, gyümölcs. A különböző tömény italok az alapanyagban különböznek, például gin: boróka, szaké: rizs, tequila: agave kaktusz.

Alkoholtartalom: átlagosan 40-50 %. Más országokban vagy házi pálinkafőzdékben akár 80 %-os italokkal is találkozhatunk.

Pálinka

A modern orvostudomány és a népi gyógyászat, sokszor kerül szembe egymással abban a kérdésben, hogy a pálinkának valóban létezik-e gyógyító hatása? Hajdanán amikor még nem létezett tudományos orvoslás vagy rendszeres orvosi rendelés, a betegségekkel és járványokkal szembeni védekezés céljából kénytelenek voltak az emberek a természetben megtalálható alapanyagok felhasználásával saját maguknak orvosságot készíteni. Korunkban, ha csak részben is, a természetgyógyászat újra alkalmazza a hagyományos gyógymódokat és gyógyszereket, amelyek közül néhány még mindig ismert.

 Alkoholos erjedés révén nem túl magas, 15 V/V% -os alkoholt lehet előállítani. Így fontos mérföldkő volt az emberiség életében a lepárlás tudományának elsajátítása, melynek során töményebb formában tudtak alkoholokat előállítani. Ezek a folyadékok a magasabb alkoholtartalomnak köszönhetően hosszabb ideig eltárolhatóvá váltak. Az alkoholt oldószerként használták, vízben nem oldódó alapanyagok, gyógynövények folyékonnyá tételére, külső bedörzsölők alkotó részeinek kinyerésére, és tartósítására. A sebek környéki szennyeződések eltávolítására, fertőtlenítésre alkalmazták ezeket a szereket. A bőrről elpárolgó alkohol hőt von el, így hűsítő érzést okoz, a csípéseket, égéseket kellemesen hűti. Teljes fertőtlenítő hatást csak 70 %-nál magasabb koncentrációban fejt ki, ennek ellenére is, szükség esetén sokszor mentett életet vagy kímélte meg amputálástól a pácienst. Egyik ismert gyógymód a köpölyözés, amikor alkoholt tartalmazó üvegharangocskákat tesznek a bőrfelszínre, az alkohol elpárolgásával vákuum keletkezik és a szívó hatás végett javítja a keringést, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.

 A „Pálinkás jó reggelt!” köszönés eredendően egy, a vidéki ember reggeli szokására utal. A pálinka reggeli fogyasztása a paraszti élet elmaradhatatlan része volt. Segítette az állati eredetű zsírok megemésztését, és a fizikai munka fáradalmainak megkönnyítését is szolgálta. Magas alkoholtartalom miatt erősen fertőtlenítő hatású a pálinka, a gyomorfertőzések megelőzésére is alkalmazták.


A pálinka néhány népi felhasználási javaslata:

Gyomorbántalmak, köhögés, rekedtség enyhítésére fogyasszunk pálinkát étkezések után. Fél liter pálinkába, beleteszünk 5 erős paprikát. 2 hétig kivonatoltatjuk. Felfúvódás, gyomorrontás, röviden minden ilyen típusú gyomorbántalomra jól használható.

- Fájdalomcsillapításra a modern gyógyszerek megjelenése előtt a pálinkákat alkalmazták. Különféle ízesítése, likőrösítése inkább az asszonyok csemegéjének számított, ezért nevezték ezeket régen kontyalávaló pálinkáknak.

- Vérnyomáscsökkentésre csodaszer a fokhagymás pálinka, amely tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást.

- A megborsozott házi pálinkával kezelték a hasmenést, más részt a hideg ellen is védte fogyasztóját.

- Megfázás ellenszere, ha 2 evőkanál mézre öntünk 2 cl házi pálinkát majd felforraljuk fogyasztás előtt.

 
A gyümölcsök általában 80-85 % vizet, 10-15 % vízben oldható és kis mennyiségben oldhatatlan anyagokat (gyümölcshéj, mag, szár és a gyümölcs húsának rostjai) tartalmaznak. Ezek többsége helyes technológia alkalmazásával eltávolítható. Így a gyümölcspálinkák minőségét elsősorban a vízben oldható anyagok befolyásolják: cukrok, savak, fehérjék, ásványi anyagok, aromaanyagok és vitaminok. Sajnos a lepárlás során a vitaminok nem jutnak át a párlatokba, de az illékony aroma komponensek igen, ezért ízletes és gyümölcsös a pálinka.

 A pálinka nem pótolja a gyógyszereket, nem alkalmazható mindenféle betegségek gyógyítására. A pálinka mértékletes és megfelelő fogyasztás mellett jótékonyan hathat az emberi szervezetre és a lélekre egyaránt. Nem árt otthon tartani a gyógyszeres szekrényben egy-egy kis üveg valódi pálinkát, és még a receptért sem kell sorban állni.

 

Kérünk mindenkit, az alkoholos italokat fogyassza felelősséggel!

Főzz olcsón
Copyright © 2012 - 2017 Telekonyha.hu | Használati feltételek | Általános Üzleti Feltételek | Ajánlott böngésző: Firefox 3.5+